ΠΑ.ΣΥ.ΚΑΦ - Competition Entry

Nicosia_Cyprus



Έκθεση Διαγωνισμού :


Ανάλυση Αρχιτεκτονικής

Η προτεινόμενη σχεδιαστική πρόταση για το κέντρο του ΠΑΣΥΚΑΦ ανταποκρίνεται τόσο στις κτηριακές ανάγκες του οργανισμού όσο και στην ανάγκη για ένα χώρο ο οποίος θα είναι άνετος, οικείος και ευχάριστος για τους χρήστες του.

Δίνοντας πρώτα έμφαση στην εμπειρία του χρήστη, η αρχιτεκτονική ενσωματώνετε μέσα στο φυσικό περιβάλλον και ακολουθεί τις φυσικές κλίσεις του εδάφους. Η διαρρύθμιση της μάζας του κτηρίου και το μεγάλο άνοιγμα προς το Νότο, επιτρέπει στο φυσικό φως να διεισδύει στα δωμάτια ενώ παράλληλα φωτίζει (δίνοντας έμφαση) στον εσωτερικό κήπο. Περαιτέρω, η συγκεκριμένη διαρρύθμιση προσφέρει απρόσκοπτη θέα προς το πράσινο από τα δωμάτια και τους κοινούς εξωτερικούς χώρους.

Έντονο χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής είναι ο εξωτερικός διάδρομος ο οποίος ενώνει το Νότιο κομμάτι του τεμαχίου (ελαιώνα) με το κτήριο. Οι κλίσεις του διαδρόμου καθρεφτίζουν τις κλίσεις του φυσικού εδάφους του τεμαχίου ενώ παράλληλα συνδέουν όλους τους ορόφους μεταξύ τους. Στο Βόριο κομμάτι του κτηρίου ο διάδρομος είναι πιο ψηλά από ότι στο νότιο έτσι ώστε να μην παρεμποδίζετε η διείσδυση του φυσικού φωτός όπως επίσης και η θέα προς τον ελαιώνα.

Εκτός από την λειτουργική χρήση του κλειστού βρόχου διαδρόμoυ, οι εναλλασσόμενες κλίσεις του, συμβολίζουν την, γεμάτη σκαμπανεβάσματα πορεία του καρκινοπαθή μέχρι την ανάρρωση. Το γήινο κόκκινο χρώμα του πατώματος συμβολίζει το πάθος για ζωή κατά τη «πορεία» μέχρι την ανάρρωση.

Οι χρήστες του κέντρου μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον εξωτερικό διάδρομο είτε για να μετάβουν στο κήπο με τον ελαιώνα από τα διάφορα επίπεδα του κτηρίου είτε απλά για άσκηση, ενώ είναι σε αναμονή για τις ημερήσιες υπηρεσίες που προσφέρει το κέντρο.

Τα λούβρα σκίαστρα κατά μήκος της περιμέτρου του κτηρίου ακολουθούν τις κλίσεις του διαδρόμου δίνοντας έμφαση στο σχήμα της «πορείας» ενώ παράλληλα προσφέρουν την απαραίτητη σκίαση στους χώρους τους οποίους θα χρησιμοποιούν oi καρκινοπαθείς (οι οποίοι μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην ακτινοβολία του ηλίου).

Τέλος, η γενική μάζα του κτηρίου, καλύπτετε από την ενιαία οροφή η οποία προσφέρει σκίαση και προστασία στους κοινούς εξωτερικούς χώρους του τελευταίου ορόφου (roof garden) και στο διάδρομο. Η αρχιτεκτονική της οροφής παίρνει έμπνευση από τη κλασσική στέγη σπιτιού που σε συνδυασμό με τη ξύλινη επένδυση στο κάτω μέρος της, δίνει την εντύπωση του οικείου.


Ανάλυση Εσωτερικής Διαρρύθμισης

Η εσωτερική διαρρύθμιση των χώρων του κτηρίου χωρίζετε σε τρία βασικά επίπεδα αλλά μπορεί να αναπροσαρμοστεί ανάλογα με τις εξελισσόμενες ανάγκες του προγράμματος.

Το πρώτο επίπεδο, (το οποίο συνδέετε με το δυτικό οδικό δίκτυο) στεγάζει προγράμματα τα οποία εξυπηρετούν αποκλειστικά τους καρκινοπαθείς και τους οικείους τους.

Η είσοδος στο πρώτο επίπεδο μπορεί να γίνει από τρία μέρη: μέσω των δυο πυρήνων του κτηρίου από το υπόγειο η από το προτεινόμενο δυτικό παράδρομο από τον οποίο μπορεί να γίνει εύκολη αποβίβαση.

Ο χώρος υποδοχής του κέντρου έχει υπερυψωμένο ύψος και θέα προς τους εσωτερικούς κήπους. Στόχος του σχεδιασμού της υποδοχής ήταν να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα οικία και χαλαρή ενώ παράλληλα να προσφέρετε και σαν χώρος ψυχαγωγίας. Οι χρήστες του κέντρου μπορούν να χρησιμοποιούν την ανοικτή κουζίνα ροφημάτων, τα τραπεζάκια και το μπαρ με τους υπολογιστές στο βόρειο κομμάτι του χώρου η τις αναπαυτικές πολυθρόνες και βιβλιοθήκη στο νότιο κομμάτι.

Τα δωμάτια των υπηρεσιών τα οποία οργανώνονται περιμετρικά του κτηρίου είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από το ύψος του φυσικού εδάφους για να προσφέρουν «ιδιοτικότητα» (privacy) και διαχωρίζονται από τον εξωτερικό τοίχο και τα λούρα (πρόσοψη) με εσωτερική βλάστηση. ενώ τα δωμάτια τα οποία οργανώνονται στο κέντρο του κτηρίου έχουν θέα τους εσωτερικούς κήπους (ψηλών δέντρων και πυκνών θάμνων).

Οι χώροι του γυμναστηρίου, της κουζίνας και οι χώροι συνεδριάσεων, οργανώνονται σε χαμηλότερο επίπεδο από τον υπόλοιπο όροφο για να ευθυγραμμιστεί η οροφή των δωματίων με τον νότιο δρόμο προσέλευσης για να εξυπηρετεί σαν πλατφόρμα για ανοικτούς χώρους στάθμευσης. Ο σχεδιασμός των στατικών στοιχείων του χώρου επιτρέπει την εύκολη αναδιαμόρφωση των δωματίων για να μπορούν να ανταποκρίνονται στις εξελισσόμενες ανάγκες του κέντρου.

Το δεύτερο επίπεδο στεγάζει κυρίως γραφεία και χωρίζετε σε δυο πτέρυγες ενώ ενώνετε με τους υπόλοιπους ορόφους μέσω των πυρήνων του κτιρίου και τον εξωτερικό διάδρομο. Η διαρρύθμιση των δωματίων μπορεί να αναπροσαρμοστεί ανάλογα με τις ανάγκες του προγράμματος. Όλα τα δωμάτια έχουν θέα προς τους εσωτερικούς κήπους και η υψομετρική σχέση των κλειστών χώρων με τη βλάστηση δημιουργεί την παιδική εμπειρία του δεντρόσπιτου

Το τρίτο επίπεδο επίσης στεγάζει κυρίως γραφεία στους κλειστούς χώρους αλλά και τον χώρο διαλύματος στο ανοικτό κομμάτι του κτιρίου. Ο όροφος ενώνετε με τους υπόλοιπους ορόφους μέσω των πυρήνων και τον εξωτερικό διάδρομο ενώ με τον ελαιώνα μέσω της μεγάλης ράμπας στο δυτικό κομμάτι του κτιρίου.

Η οροφή του κτιρίου είναι καλυμμένη (αλλά ανοιχτή) για να μπορεί να προσφέρεται σαν χώρος αναψυχής και εκδηλώσεων. Περιμετρικά της οροφής οργανώνονται ανθώνες με ενδημικά και αναρριχόμενα φυτά και λουλούδια ενώ μεταξύ των εξωτερικών επίπλων κατά μήκος του κεντρικού άξονά (εγκλεισμένα μέσα σε έπιπλα) οργανώνονται μηχανολογικές εγκαταστάσεις.


Προσέλευση και Χώροι Στάθμευσης

Προσέλευση προς το κέντρο γίνετε από τον δυτικό δρόμο και είσοδος προς τον υπόγειο χώρο στάθμευσης από τον προτεινόμενο κάθετο δρόμο. Για να διευκολυνθεί η διαδικασία γρήγορης αποβίβασης επιβατών, προτείνετε η δημιουργία παράδρομου (παράλληλου του διευρυμένου κύριου δρόμου) που θα έχει κοινή είσοδο με το κέντρο και ξεχωριστή έξοδο στο τέλος του κύριου δρόμου (και τεμαχίου).

Το προτεινόμενο υπόγειό μπορεί να στεγάσει μέχρι και 45 θέσεις στάθμευσης και στο ύψος του δρόμου (με είσοδο το χώρο πριν την ράμπα που οδηγεί στο υπόγειο) υπάρχουν άλλοι 6. Οι χώροι στάθμευσης στο πάνω ισόγειο είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από τον εσωτερικό κήπο για να μην είναι εμφανή τα αυτοκίνητα από το χαμηλό ισόγειο. Επιπλέον χώροι στάθμευσης προτείνονται στο νότιο κομμάτι του τεμαχίου κατά μήκος του κάθετου δρόμου που οδηγεί στο υπόγειο αλλά προτείνετε να γίνει ξεχωριστή μελέτη από εμπειρογνώμονες δασονόμους έτσι ώστε να μην επηρεαστεί δυσμενώς η φυσική ομορφιά του τεμαχίου και να αντικατασταθεί με άσφαλτο.


Κατακλείδα

Η προτεινόμενη σχεδιαστική πρόταση επικεντρώνετε στην εμπειρία του χρήστη και ανταποκρίνεται στις πολυδιάστατες ανάγκες του κέντρου ενώ παράλληλα εντάσσει και επιπλέων προγράμματα όπως τον κήπο οροφής (roof garden) και τον εξωτερικό διάδρομο για άσκηση. Η αρχιτεκτονική είναι ανάλαφρη, οικία και ευέλικτη για αναδιαμόρφωση τόσοι του μεταλλικού σκελετού όπως και της εσωτερικής τοιχοποιίας.

Κύριο χαρακτηριστικό όλων των χώρων του κέντρου είναι η απρόσκοπτη θέα προς την φύση η οποία αναμφίβολα προσφέρει ανακούφιση και γαληνή. Η ανθρωποκεντρική προσέγγισή στο έργο έχει ως στόχο να κάνει την πορεία του κάθε καρκινοπαθή επισκέπτη και της οικογένειας του όσο πιο ανθρώπινη και ευχάριστη γίνετε.





0 comments

Related Posts

See All